Shea Boter

Wat is shea butter (biologisch en ongeraffineerd)?
Shea butter, ook wel bekend als shea boter of karitéboter, is een heerlijke hydraterende boter voor zowel de huid als het haar. De Latijnse naam ervoor is Butyrospermum Parkii.

Shea butter wordt geproduceerd uit de noten van de shea boom, ook wel bekend als de Boom des Levens vanwege zijn vele bijzondere eigenschappen.

Shea bomen zijn afkomstig uit de Afrikaanse Savanne en het grootste deel van de shea butter wordt nog steeds in die regio geproduceerd. Het wordt al jarenlang gebruikt in Afrika voor verschillende doeleinden, zoals huidverzorging, haarverzorging en als alledaags middel. Gelukkig wordt shea butter ook steeds bekender in Nederland.

Shea boter bestaat onder andere uit verzadigde en onverzadigde vetzuren, met een hoog percentage onverzeepte triglyceriden, stearinezuur, oliezuur, linolzuur, palmitinezuur, provitamine A, vitamine E, vitamine F en allantoïne.

Bij kamertemperatuur is shea butter vrij hard, maar het smelt tot een heerlijke boter in je handen en zorgt voor intense hydratatie wanneer het op de huid wordt aangebracht.

Hoe wordt shea boter gemaakt?
Shea butter wordt gemaakt van de noten van de shea boom. Het is een uitgebreid proces om shea butter te produceren. Ten eerste is geduld vereist, omdat de boom pas na 20 jaar vruchten begint te produceren en het duurt 45 jaar voordat er een grote hoeveelheid vruchten kan worden geoogst. De boom kan echter meer dan 200 jaar groeien.

Om shea boter te maken, wordt eerst de schil van de noot gekraakt. Daarna worden de noten gewassen en gedroogd. Vervolgens worden de noten gekraakt en geroosterd. Daarna worden ze fijngemalen tot er een donkergekleurde pasta ontstaat.

Deze pasta wordt vervolgens urenlang gekneed (met de hand) en gezuiverd met schoon water. Daarna wordt de boter lichtjes verhit totdat de verse shea butter boven komt drijven. Deze bovenste laag wordt verwijderd en gedroogd, waarna het eindproduct in potjes verkrijgbaar is.

Voordelen van shea boter
Waar moeten we beginnen? Shea boter kent talloze voordelen!

Vooral voor de droge, gevoelige, geïrriteerde, schilferende, rode, ruwe en ouder wordende huid, maar ook voor het haar biedt shea boter veel voordelen. Het is geweldig voor zwangerschapsstriemen, striae, rimpels, littekens en kloven.

Shea boter zorgt ervoor dat de huid goed vocht vasthoudt, stimuleert een goede doorbloeding en werkt als een natuurlijk antioxidant.

Bescherming van de huidbarrière
Shea boter bevat veel vetzuren zoals stearinezuur, oliezuur, linolzuur en palmitinezuur. Deze vetzuren komen van nature voor in onze huid. Wanneer je shea boter op de huid aanbrengt, vormt het een beschermend laagje dat voorkomt dat vocht gemakkelijk uit de huid verdampt.

Hydratatie van de huid
Shea boter zorgt voor intense hydratatie van de huid! De essentiële vetzuren en vitamine A, E en F in shea boter zorgen voor een soepele en gehydrateerde huid.

Vermindering van fijne lijntjes
Shea boter stimuleert celvernieuwing, houdt de huid soepel en voedt deze. Vitamine A in shea boter stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen, waardoor de elasticiteit en de conditie van de huid verbeteren.

Helende en verzachtende werking
Shea boter werkt helend bij een droge, rode huid en verlicht jeuk. Vitamine F zorgt onder andere voor een herstellend effect op de huid, waardoor shea boter ook goed te gebruiken is op verbrande huid (na blootstelling aan de zon).

Hoe gebruik je shea boter?
Gebruik shea boter puur op de huid of verwerk het in je zelfgemaakte verzorgingsproducten.

Het is een fantastische oogcrème, lippenbalsem, handcrème, bodybutter, zwangerschapscrème, littekencrème of haarmasker.

Tips bij het gebruik van shea boter
Shea boter is vrij hard van structuur. Wrijf een beetje tussen je handen en het smelt tot een boterachtige substantie. Breng dit vervolgens aan op je gezicht of lichaam.

Als je moeite hebt om shea boter uit het potje te krijgen, kun je het even verwarmen door het potje op de verwarming te zetten of in een badje met heet water te plaatsen.

Wil je de shea boter zachter en beter smeerbaar maken? Verwarm het dan lichtjes au bain-marie en voeg een andere draagolie toe. Verhit het niet boven de 30 graden Celsius, omdat het dan een deel van de goede eigenschappen kan verliezen.

Shea boter heeft een nootachtige, rokerige geur. Als je deze geur niet prettig vindt, kun je je favoriete etherische oliën toevoegen.

Wat is het verschil met shea nilotica?
Shea butter (Vitellaria Paradox) komt uit West-Afrika en van een andere boomsoort dan shea nilotica (Vitellaria Nilotica), die voornamelijk in Oost-Afrika voorkomt.

Shea butter heeft een andere geur doordat de noten worden gekookt, wat resulteert in een intensere geur. De noten voor shea nilotica worden koudgeperst, waardoor er minder geur vrijkomt.

Wat is het verschil met geraffineerde shea butter?
Geraffineerd betekent dat de geur en kleur van het product zijn verwijderd door middel van een fabrieksproces. Hierdoor kunnen bepaalde vitaminen verloren gaan, maar behoudt het product nog steeds zijn werking. Deze producten worden vaak gebruikt in cosmetica of door mensen die een geurloos product willen gebruiken.

Bijwerkingen van shea boter
Mensen met een notenallergie moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van shea boter, omdat het afkomstig is van noten. Test altijd eerst op een klein stukje huid, wacht 24 uur en controleer of er een huidreactie optreedt.