Vitamine C

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, speelt een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van de huid, de absorptie van ijzer en het onderhoud van het immuunsysteem.

Wat doet vitamine C?

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen, een belangrijk onderdeel van het bindweefsel dat de wondgenezing bevordert. Het werkt ook als een krachtige antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast is het belangrijk voor de absorptie van ijzer uit plantaardige bronnen en ondersteunt het immuunsysteem.

Waar zit veel vitamine C in?

Veel vitamine C vind je in citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits, maar ook in groenten en fruit zoals kiwi's, aardbeien, paprika's, zwarte bessen, broccoli en spruitjes.

Wat doet een tekort aan vitamine C?

Een tekort kan leiden tot scheurbuik, een ziekte gekenmerkt door bloedend tandvlees, zwakte, vermoeidheid, en rode, gezwollen gewrichten.

Is het goed om elke dag vitamine C te slikken?

Ja, dagelijkse inname van vitamine C kan helpen om een constant niveau in het lichaam te handhaven, vooral omdat het een in water oplosbare vitamine is die je lichaam niet kan opslaan.

Wat is de beste vitamine C vorm?

Ascorbinezuur is de meest voorkomende vorm van vitamine C in supplementen, maar er zijn ook gebufferde vormen (minder zuur) en liposomale vormen (voor verbeterde opname).

Wat is gebufferde vitamine C?

Gebufferde vitamine C is minder zuur door de toevoeging van natriumbicarbonaat, calcium, magnesium of kalium ascorbaat, wat het zachter maakt voor de maag.

Wat is liposomale vitamine C?

Liposomale vitamine C is ingekapseld in liposomen (vetachtige structuren) die helpen bij de absorptie door het lichaam, wat theoretisch de biologische beschikbaarheid verhoogt.

Hoeveel vitamine C mag je per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 75 mg voor vrouwen en 90 mg voor mannen. Hogere inname kan nuttig zijn in sommige gevallen, maar het is belangrijk om niet te overdrijven.

Welk fruit heeft het hoogste vitamine C?

Guave, zwarte bessen, kiwi en citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C.

Welk product heeft de meeste vitamine C?

Guave staat bovenaan de lijst voor natuurlijke bronnen. Voor versterkte producten kan het variëren afhankelijk van de fabrikant.

Wat mag je niet combineren met vitamine C?

Het is bekend dat vitamine C de opname van bismut (gebruikt in sommige medicijnen tegen maagproblemen) kan beïnvloeden. Het is ook raadzaam om voorzichtig te zijn met het combineren van vitamine C met anticoagulantia.

Hoe neem je vitamine C het beste op?

Voor de beste opname is het aan te raden vitamine C samen met ijzerrijke voedingsmiddelen in te nemen en het op een regelmatige basis gedurende de dag te consumeren in plaats van in één grote dosis.

Hoe krijg je genoeg vitamine C binnen?

Een gevarieerd dieet met voldoende fruit en groenten zorgt normaal gesproken voor een adequate vitamine C-inname.

Voeding die vitamine c bevat

Heeft het zin om vitamine C te slikken?

Ja, vooral voor mensen die niet genoeg vitamine C uit hun dieet halen of een verhoogde behoefte hebben door stress, ziekte of roken.

Is te veel vitamine C schadelijk?

Hoewel vitamine C over het algemeen veilig is, kunnen zeer hoge doses (meer dan 2000 mg/dag) spijsverteringsklachten veroorzaken zoals diarree en maagkrampen.

Wat doet vitamine C met je gezicht?

Topisch aangebrachte vitamine C kan helpen bij het verminderen van pigmentatie, het beschermen tegen UV-schade, en het bevorderen van collageenproductie, wat leidt tot een verbeterde huidtextuur en minder fijne lijntjes.

Waarom vitamine C niet 's avonds?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat inname van vitamine C 's avonds schadelijk is. De timing hangt meer af van persoonlijke voorkeur en tolerantie.

Is 1000 mg vitamine C teveel?

Voor de meeste mensen is 1000 mg per dag veilig, maar het is belangrijk om te onthouden dat de bovengrens 2000 mg is om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Welk moment van de dag vitamine C innemen?

Vitamine C kan op elk moment van de dag worden ingenomen. Sommigen geven de voorkeur aan de ochtend om energieniveaus te ondersteunen, terwijl anderen het verspreiden over de dag voor een stabiele opname.

Hoe lang duurt het voordat vitamine C werkt?

De effecten van vitamine C op het immuunsysteem en de algemene gezondheid bouwen zich over tijd op; directe effecten zijn niet onmiddellijk merkbaar, maar een consistente inname ondersteunt gezondheid op de lange termijn.

Is vitamine C goed voor ontstekingen?

Ja, vitamine C kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen door zijn antioxiderende eigenschappen.

-25%
Vitakruid Gebufferde Vitamine C (90 vegan capsules)
Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Complete immuniteitsformule*
Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
Effectieve immuniteit-ondersteunende formule*
Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
€ 20,18
€ 26,90
-25%
Vitakruid Gebufferde Vitamine C (180 vegan capsules)

Complete immuniteitsformule*
Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
Effectieve immuniteit-ondersteunende formule*
Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
€ 37,43
€ 49,90
-10%
Solgar Ester C ® Plus 500 mg Vitamine C (250 tabletten)
Solgar Ester C ® Plus 500 mg is een voedingssupplement dat een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem en bijdraagt aan een gezonde weerstand. Deze formule biedt een krachtige en effectieve vorm van vitamine C, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het dagelijkse dieet.
€ 74,66
€ 82,95
-10%
Solgar Ester C ® Plus 1000 mg (30 tabletten)
Solgar Ester C ® Plus 1000 mg is een exclusief samengesteld voedingssupplement, zorgvuldig ontworpen door Solgar om te voorzien in een geavanceerde vorm van pH-neutrale (niet-zure) vitamine C. Deze unieke formule is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en maakt gebruik van een speciaal productieproces om een calciumascorbaat metabolieten complex te creëren. Wat dit supplement onderscheidt, is niet alleen de hoogwaardige vitamine C, maar ook de snelheid van opname en de verlengde aanwezigheid ervan in de weefsels.
€ 17,33
€ 19,25
-10%
Solgar Vitamine C 1000mg (250 capsules)
Solgar Vitamine C 1000 mg is een hoogwaardig voedingssupplement dat een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem, en het draagt bij aan een gezonde weerstand. Met een indrukwekkende dosering van 1000 mg vitamine C per capsule biedt dit supplement een krachtige ondersteuning voor je algehele gezondheid.
€ 52,16
€ 57,95
-10%
Solgar Ester C ® Plus 500 mg Vitamine C (50 tabletten)
Solgar Ester C ® Plus 500 mg is een voedingssupplement dat een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem en bijdraagt aan een gezonde weerstand. Deze formule biedt een krachtige en effectieve vorm van vitamine C, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het dagelijkse dieet.
€ 16,79
€ 18,65
-10%
Solgar Vitamine C met Rozenbottel 1000 mg (250 tabletten)
Solgar Vitamine C met Rose Hips 1000 mg is een hoogwaardig voedingssupplement dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem en mede zorgt voor een goede weerstand. De formule is speciaal ontwikkeld om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine C, een essentiële voedingsstof die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Vitamine C staat bekend om zijn krachtige antioxidante eigenschappen, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het ondersteunen van het natuurlijke afweersysteem.
€ 46,17
€ 51,30
-10%
Solgar Vitamine C met Rose Hips 1500 mg (90 tabletten)
Solgar Vitamine C met Rose Hips (Rozenbottel) 1500 mg is een voedingssupplement dat bekend staat om zijn positieve invloed op het immuunsysteem en zijn bijdrage voor een goede weerstand. Deze hoogwaardige formule is speciaal ontwikkeld om een gezond immuunsysteem te ondersteunen en is een essentiële voor degene die streven naar een kwalitatieve aanvulling.
€ 23,36
€ 25,95
-20%
Vitals Vitamine C 1000 mg (100 tabletten)
Vitals Vitamine C 1000 mg tabletten zijn ontworpen om de dagelijkse inname van vitamine C te ondersteunen, vooral in tijden van verhoogde behoefte. Deze tabletten bevatten een hoge dosis ascorbinezuur, verrijkt met bioflavonoïden uit citrus en rozenbottel om de biologische beschikbaarheid te bevorderen. Vitamine C staat bekend om zijn rol in de ondersteuning van het immuunsysteem, het bijdragen aan de normale energiestofwisseling, het verlichten van vermoeidheid, en het beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is het essentieel voor de vorming van collageen en de opname van ijzer uit voedsel, wat bijdraagt aan een gezond bloedijzergehalte.
€ 15,96
€ 19,95
-20%
Vitals Vitamine C poeder Magnesiumascorbaat (200 gr)
Vitals Vitamine C poeder Magnesiumascorbaat is een voedingssupplement dat per maatschep 1800 mg vitamine C en 130 mg magnesium bevat. Dit poeder is een gebufferde, minder zure vorm van vitamine C, waardoor het geschikt is voor mensen die moeite hebben met ascorbinezuur. Het is met name handig voor diegenen die een hogere dosis vitamine C nodig hebben zonder maag-darmbezwaren te ervaren. Dit supplement is ook voordelig voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen of die extra magnesium nodig hebben. Vitamine C is essentieel voor de weerstand, antioxidatieve bescherming, collageenvorming, ijzeropname, en ondersteunt het zenuwstelsel en psychologisch functioneren. Het product is nu verpakt in een volledig recyclebare verpakking gemaakt van landbouwafval en biobased plastic.
€ 27,96
€ 34,95
-12%
Bonusan Vitamine C Ascorbatenpoeder (250 gr)
Wil je zelf bepalen hoeveel vitamine C je per dag neemt en wisselt dit van dag tot dag? Dan geeft Bonusan Vitamine C ascorbatenpoeder je de ultieme vrijheid. Wij zijn dan ook trots dat het gelukt is een product te ontwikkelen dat én goed oplosbaar is én een vriendelijke smaak heeft. En dat helemaal zonder synthetische kleur-, geur-, en smaakstoffen, suikers en zoetstoffen.

Zorgt mede voor een goede weerstand en bevordert de opname van ijzer
Bevat de goed verdraagbare, ontzuurde vorm en is milder voor tanden en maagwand
Het poeder is makkelijk in te nemen en heeft een prettige, lichte citrussmaak
€ 37,80
€ 42,95
Orthica Vitamine C-1000 (90 tabletten)
Vitamine C-1000 bevat per tablet 1000 mg vitamine C en 25 mg citrusfruitextract met 60% bioflavonoïden en 5 mg rutine.

Helpt het afweersysteem
Draagt bij aan een heldere geest
Goed voor de bloedvaten

€ 22,95
Orthica C-500 Pureway (60 tabletten)
Orthica C-500 Pureway bevat een beter opneembare vitamine C, langer actief Niet zuur, mild voor maag en darmen
Vitamine C is een antioxidant, ondersteunt de afweer van het lichaam en draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem.

Helpt moeheid en vermoeidheid verminderen
Draagt bij aan de weerstand
Draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid
PureWay-C™ is door de lipide metabolieten beter opneembaar en langer actief dan andere vormen van vitamine C
€ 23,95
-25%
AOV 333 Vitamine C ascorbyl palmitaat (60 gr)
AOV 333 Vitamine C ascorbyl palmitaat (60 gr)
Een goed opneembare vorm van vitamine C in poedervorm. Met het handige doseerlepeltje kunt u eenvoudig de gewenste hoeveelheid afmeten.

Voordelen van 333 Vitamine C Ascorbyl Palmitaat

Niet-zure vorm van vitamine C en daarom mild voor maag en darmen
Vitamine C ascorbyl palmitaat in poedervorm is eenvoudig te doseren
Vetoplosbare vorm van vitamine C
Vitamine C helpt het immuunsysteem en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid
Zo min mogelijk hulp- en vulstoffen
€ 26,21
€ 34,95
-25%
Vitakruid Vitamine C 1000 mg (90 tabletten)
Vitakruid Vitamine C 1000 mg is een voedingssupplement dat 1000 mg vitamine C per tablet biedt, verrijkt met citrus bioflavonoïden en rozenbottel extract. Vitamine C is essentieel voor het immuunsysteem en werkt als antioxidant om de cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Citrus bioflavonoïden verbeteren de opname van vitamine C, terwijl rozenbottel extract de weerstand verhoogt. Het supplement is gebruiksvriendelijk door de tabletvorm, wat het innemen vergemakkelijkt.
€ 13,43
€ 17,90
-25%
Vitakruid Vitamine C 1000 mg (180 tabletten)

Antioxidant en goed voor het immuunsysteem*
Citrus-bioflavonoïden voor betere opname vitamine C
Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen*
Activeert je natuurlijke energie*
€ 22,43
€ 29,90
-20%
Vitals Ester C 1000mg (90 tabletten)
Vitals Ester C 1000mg

superieure vorm van vitamine C
wordt sneller opgenomen in het bloed
blijft na inname langer in het lichaam actief
niet zuur
hoge dosering.
€ 27,96
€ 34,95
-22%
Lamberts Vitamine C ascorbinezuur (250 gr)
Lamberts Vitamine C ascorbinezuur is een oplosbaar fijn wit poeder van vitamine C, verpakt in een hoeveelheid van 250 gram. Elke gram van het poeder bevat 1000 mg vitamine C. Het poeder lost snel op en heeft een verfrissende, scherpe smaak. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het slikken van tabletten en biedt een economische oplossing om de dagelijkse inname van vitamine C te verhogen. Dit supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen allergenen zoals tarwe, gluten, noten en melkproducten.
€ 29,33
€ 37,60
-22%
Lamberts Vitamine C calcium ascorbaat (250 gr)
Lamberts Vitamine C calcium ascorbaat is een oplosbaar, fijn kristalpoeder van calciumascorbaat, een niet-zure vorm van vitamine C. Het levert ook een bruikbare hoeveelheid calcium en is geschikt voor mensen met een gevoelige maag of die moeite hebben met het slikken van tabletten. Het poeder, dat bedoeld is voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 10 jaar, kan helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem, de energieproductie, de vorming van collageen en andere lichaamsfuncties. Dit product is geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen gangbare allergenen.
€ 28,04
€ 35,95
-22%
Lamberts Gentle Vitamine C 500 (100 tabletten)
Gentle Vitamine C wordt vooral de voorkeur gegeven in die gevallen waarin de inname van de natuurlijke zure vormen van vitamine leidt tot klachten. Niet-zure formule.
€ 15,80
€ 20,25
-22%
Lamberts Vitamine C 1000 Time release (60 tabletten)
Lamberts Vitamine C 1000 Time release is een Time Release vitamine C supplement, wat inhoudt dat de vitamine C geleidelijk over een periode van 6-8 uur wordt afgegeven. Dit zorgt voor stabielere vitamine C niveaus in het bloed over een langere periode. Elke tablet bevat 1000 mg vitamine C, verrijkt met 50 mg citrus bioflavonoïden complex en 50 mg rozenbottelpoeder. Deze formule is geschikt voor vegetariërs en verpakt in hoeveelheden van 60 of 180 tabletten.
€ 13,22
€ 16,95