Foliumzuur (Vitamine B11)

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11 of folaat (in sommige landen B9), is essentieel voor de groei, goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van bloedcellen. Het speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van het ongeboren kind, vermindert het risico op geboorteafwijkingen zoals open ruggetje, hazenlip en gespleten gehemelte. Foliumzuur komt voor in groene groenten, volkorenproducten, vlees, en zuivel, en kan ook als supplement ingenomen worden. Zwangere vrouwen wordt aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te nemen tot 10 weken zwangerschap. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede en geboorteafwijkingen, terwijl de effecten van een overschot niet volledig bekend zijn. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 300 microgram, met aangepaste waarden voor verschillende leeftijdsgroepen en situaties zoals zwangerschap en borstvoeding.

Waar is foliumzuur allemaal goed voor?

Foliumzuur is essentieel voor de aanmaak van DNA en RNA, de bouwstenen van onze cellen. Het is vooral belangrijk voor de snelle groei van cellen en weefsels, zoals tijdens de zwangerschap en de kindertijd. Foliumzuur helpt ook bij het vormen van rode bloedcellen, voorkomt bepaalde soorten bloedarmoede en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel.

Wat doet foliumzuur in het lichaam?

In het lichaam draagt foliumzuur bij aan de productie en het onderhoud van nieuwe cellen. Het is cruciaal voor de juiste synthese van nucleïnezuren, die nodig zijn voor de genetische materiaalvorming. Bovendien speelt het een rol bij het metabolisme van bepaalde aminozuren en de vorming van hemoglobine.

Wat voel je bij een tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede (gekenmerkt door vermoeidheid, zwakte, bleekheid), problemen met de spijsvertering, zoals een gezwollen tong (glossitis), diarree, gewichtsverlies, en in ernstige gevallen, neurale buisdefecten bij pasgeborenen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Welk eten bevat veel foliumzuur?

Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur omvatten bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, fruit zoals bananen, meloenen en citroenen, peulvruchten zoals linzen en zwarte bonen, en verrijkte granen en broodproducten. Lever is ook een zeer rijke bron van foliumzuur.

Kan je zomaar foliumzuur slikken?

Het supplementeren met foliumzuur wordt aanbevolen in bepaalde situaties, zoals bij zwangerschap, of bij een vastgesteld tekort. Echter, het is altijd verstandig om dit eerst met een gezondheidsprofessional te bespreken, omdat een overmatige inname zonder medisch toezicht risico's kan inhouden.

Is foliumzuur echt nodig?

Ja, foliumzuur is absoluut noodzakelijk voor de gezondheid. Het speelt een cruciale rol in celgroei en -ontwikkeling, de productie van DNA, en het voorkomen van bepaalde geboorteafwijkingen. Een adequate inname van foliumzuur is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen.

Kan een teveel aan foliumzuur kwaad?

Hoewel foliumzuur over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan een overmatige inname (vooral via supplementen) leiden tot negatieve effecten zoals maagklachten, slaapproblemen, huidreacties, en zelden, kan het neurologische problemen maskeren veroorzaakt door een vitamine B12-tekort.

Wat doet foliumzuur voor ouderen?

Voor ouderen kan een adequate inname van foliumzuur bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten door het helpen verlagen van homocysteïnegehalten in het bloed. Het ondersteunt ook de cognitieve functie en kan helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van dementie.

Is foliumzuur goed voor je haar?

Hoewel direct bewijs beperkt is, kan foliumzuur door zijn rol in de celgroei en -vernieuwing potentieel bijdragen aan gezonder haar door de gezondheid van de cellen die haargroei stimuleren te ondersteunen.

-25%
NOW Vitamine B12 en Foliumzuur (100 kauwtabletten)
NOW B12 1000mcg Kauwtabletten zijn hoog gedoseerde vitamine B12 supplementen die ook foliumzuur bevatten. Deze supplementen zijn ontworpen om het homocysteïnemetabolisme te ondersteunen, bij te dragen aan normale psychische functies, het geheugen te verbeteren, de vorming van rode bloedcellen te ondersteunen, het immuunsysteem te helpen en een goede weerstand te bevorderen. De aanbevolen dosering is één kauwtablet per dag, die in de mond gehouden dient te worden totdat het volledig is opgelost. Dit product is vrij van veelvoorkomende allergenen en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
€ 14,96
€ 19,95
-25%
NOW Foliumzuur 800 mcg (250 tabletten)
NOW Foliumzuur 800 mcg Tabletten is een voedingssupplement dat foliumzuur en vitamine B12 bevat. Dit supplement ondersteunt de groei van het ongeboren kind, het homocysteïnemetabolisme, het celdelingsproces, vermindert vermoeidheid en helpt bij de normale werking van het immuunsysteem. Het is geschikt voor vegetariërs en veganisten, en bevat geen tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren, of noten. Aanbevolen dosering: eenmaal daags 1 tablet bij een maaltijd.
€ 12,71
€ 16,95
-25%
Vitakruid Actief foliumzuur 400 mcg (90 tabletten)
Vitakruid Actief Foliumzuur 400 mcg is een voedingssupplement met een hoge dosering van de actieve vorm van foliumzuur, genaamd Quatrefolic®. Dit supplement wordt voornamelijk aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, vanwege het belang van foliumzuur voor de ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van complicaties tijdens de zwangerschap. Naast zwangerschapsondersteuning heeft foliumzuur ook voordelen voor de concentratie, het geheugen, en het immuunsysteem. Quatrefolic® zorgt voor een superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van andere vormen van foliumzuur, waardoor het effectiever en gemakkelijker opneembaar is. De tabletten zijn gebruiksvriendelijk door hun kleine formaat.
€ 11,18
€ 14,90
-25%
AOV 232 Foliumzuur (60 vegacaps)
232 Foliumzuur van AOV, is een voedingssupplement dat de actieve vorm van vitamine B11 (foliumzuur) bevat. Dit supplement is ontworpen om vermoeidheid te verminderen, het immuunsysteem te ondersteunen, en bij te dragen aan de groei van de placenta en het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Het bevat het gepatenteerde Metafolin®, een biologisch actieve en goed opneembare vorm van foliumzuur. 232 Foliumzuur is geschikt voor vegetariërs en veganisten en komt in de vorm van 60 plantaardige capsules (vegacaps), waarbij de aanbevolen dosering één capsule per dag is.
€ 10,46
€ 13,95
-25%
AOV 251 Dibencozide & foliumzuur (60 zuigtabletten)
AOV 251 Dibencozide & Foliumzuur, is een zuigtablet dat de actieve vorm van vitamine B12 (dibencozide of adenosylcobalamine) en foliumzuur (vitamine B11) bevat. Het is ontworpen voor vegetariërs en veganisten en wordt aanbevolen om dagelijks één tablet te nemen. Dit supplement ondersteunt diverse lichaamsfuncties zoals het concentratievermogen, leerprestaties, geheugen, en gemoedstoestand. Het helpt bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen, vermindert stressgevoeligheid, draagt bij aan een goede weerstand, en biedt extra energie bij vermoeidheid. Het bevordert de opname van vitamine B12 via het mondslijmvlies en de darmen, dankzij de zuigtabletformulering.
€ 16,88
€ 22,50
-25%
Essential Organics Biologisch Actief Foliumzuur (60 capsules)
Essential Organics Biologisch Actief Foliumzuur is een voedingssupplement aanbevolen door de Gezondheidsraad om vanaf vier weken voor de zwangerschap dagelijks te gebruiken. Het bevat 400 µg foliumzuur per dosis, in de biologisch actieve vorm Quatrefolic®/5-methyltetrahydrofolaat, voor optimale opname. Foliumzuur is essentieel voor de vorming van de placenta en de groei van de foetus, en helpt het risico op bepaalde aandoeningen te verminderen. De capsules zijn gemaakt van Plantcaps® en bevatten enkel zilvervliesrijst als hulpstof, wat de puurheid garandeert. Ze zijn ontworpen in mini formaat voor gemakkelijke inname en kunnen gemengd worden met voedsel zoals yoghurt.
€ 16,46
€ 21,95
Orthica Foliumzuur 800 (120 tabletten)
Orthica Foliumzuur-800 is een voedingssupplement ontworpen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een zwangerschapswens. Het bevat een hoge dosis foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12, welke essentieel zijn voor het ondersteunen van diverse lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem, celdelingsproces, en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur speelt een cruciale rol bij het verminderen van het risico op neurale buisdefecten bij het ongeboren kind, de groei van de placenta, en het ondersteunen van het homocysteïnemetabolisme, terwijl vitamine B12 bijdraagt aan de aanmaak van rode bloedcellen en de hersen- en zenuwfuncties. Geschikt voor veganisten en vegetariërs, wordt het aangeraden om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf ten minste één maand voor tot drie maanden na de conceptie. Dit supplement mag niet gecombineerd worden met Multi Prena Fem.
€ 11,95
-20%
Clark Foliumzuur 1mg (100 capsules)
Clark Foliumzuur 1mg is een essentiële vitamine uit de B-groep, cruciaal voor de aanmaak van DNA, ondersteuning van het hart en de bloedvaten, stimulatie van de huidcelproductie, en verbetering van het concentratievermogen en geheugen. Het wordt niet door het lichaam aangemaakt, maar moet uit de voeding gehaald worden. Voor optimale werking wordt aangeraden het te combineren met vitamine B6, B12, en C. Het product bestaat uit 100 plantaardige capsules, met de aanbeveling van één capsule per dag.
€ 11,13
€ 13,91
-22%
Lamberts Vitamine B11 400mcg (foliumzuur) (100 tabletten)
Lamberts Vitamine B11 400mcg is een foliumzuursupplement bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd om het risico op neurale buisdefecten bij baby's, zoals een open ruggetje, te verminderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een verhoogde inname van foliumzuur voor en tijdens de vroege zwangerschap bijdraagt aan dit effect. Elke tablet bevat 400µg foliumzuur, en de aanbevolen dosering is één tablet per dag. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en bevat geen allergenen zoals gluten, lactose, of noten. De verpakking bevat 100 gele, ronde tabletten.
€ 7,76
€ 9,95
-25%
Nova Vitae Methyl B12 foliumzuur (100 zuigtabletten)
Nova Vitae Methyl B12 foliumzuur is een supplement bestaande uit 100 zuigtabletten met als belangrijkste ingrediënten methylcobalamine (een bioactieve vorm van Vitamine B12) en foliumzuur. Dit product is ideaal voor mensen die geen dierlijke producten gebruiken, ondersteunt het homocysteïne metabolisme, de aanmaak van zowel rode als witte bloedcellen, en draagt bij aan het celdelingsproces. Foliumzuur heeft positieve effecten op de werking van het immuunsysteem, geestelijke veerkracht, en is essentieel voor de groei van het ongeboren kind alsook voor leerprestaties en concentratievermogen. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen gluten, soja of GMO. De aanbevolen dosis is 1 tot 3 zuigtabletten per dag.
€ 17,96
€ 23,95
-15%
Vitalize Foliumzuur 400 mcg (90 tabletten)
Vitalize Foliumzuur 400 mcg is een essentieel voedingssupplement voor vrouwen met een kinderwens of die al zwanger zijn. Het bevat de actieve vorm van foliumzuur, 5-MTHF Quatrefolic®, wat de groei van de foetus ondersteunt en de folaatstatus van de moeder verhoogt om het risico op ontwikkelingsdefecten zoals een open ruggetje te verminderen. Daarnaast helpt foliumzuur bij vermoeidheid en ondersteunt het een normaal concentratievermogen. Dit supplement wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad en is vrij van onnodige toevoegingen, geschikt voor vegetariërs en kan samen met vitamine D en B12 voor extra ondersteuning tijdens de zwangerschap gebruikt worden.
€ 8,46
€ 9,95
-10%
Solgar Folacin (Foliumzuur) 400 mcg (100 tabletten)
Solgar Folacin 400 mcg is een voedingssupplement dat foliumzuur (vitamine B11) bevat, cruciaal voor de vorming van rode bloedcellen, bloedopbouw, en ondersteuning van vitamine B-12 omzetting. Het wordt specifiek aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens ter ondersteuning van de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Dit product is vrij van gemeenschappelijke allergenen en geschikt voor vegetariërs, veganisten, en is kosher gecertificeerd. De verpakking garandeert de kwaliteit van het product door bescherming tegen zuurstof, vocht en licht.
€ 7,79
€ 8,65
-10%
Solgar Foliumzuur Folacin 800mcg (100 tabletten)
Solgar Folacin 800 mcg is een voedingssupplement dat foliumzuur bevat, een essentiële vitamine voor de vorming van rode bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het is specifiek aanbevolen voor zwangeren en vrouwen met een kinderwens. De tabletten zijn hooggedoseerd en verpakt in donker glas voor optimale bescherming. Het product is vrij van gist, gluten, zuivel, soja, sucrose, en zout, en is geschikt voor vegetariërs, veganisten en is Kosher gecertificeerd. Aanbevolen wordt om dagelijks één tablet te nemen bij een maaltijd, zonder de aanbevolen dosering te overschrijden.
€ 8,78
€ 9,75
-12%
Bonusan Actief Foliumzuur 400 mcg plus (60 tabletten)
De Gezondheidsraad raadt vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn aan om extra foliumzuur te gebruiken als aanvulling op de voeding. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus. Bonusan Actief Foliumzuur 400 mcg plus bevat foliumzuur in de vorm van glucofolaat van Quatrefolic®. Deze actieve vorm van foliumzuur is direct beschikbaar voor je lichaam en draagt bij aan de groei van je kindje tijdens de zwangerschap.

Speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden
Met extra vitamine B12 voor de ondersteuning van je energieniveau
Actief foliumzuur in de vorm van folaat
€ 14,04
€ 15,95