Vitamines

Ontdek vitamines bij Natuurlijkbesteld - uw bron voor vitaal leven
Vitamines zijn essentieel voor ons welzijn. Ze vormen de bouwstenen van het leven en een tekort kan leiden tot futloosheid en ziekte. Omdat onze voeding niet altijd voldoende vitamines levert, biedt Natuurlijkbesteld.nl een breed assortiment vitaminesupplementen om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Optimaliseer uw vitaliteit met onze hoogwaardige supplementen.

Wat zijn Vitamines?
Vitamines, ook bekend als micronutriënten, zijn kleine stoffen die we uit voeding halen. Het woord 'vitamine' is afgeleid van 'vitae' (van het leven) en 'amine' (eiwit) in het Latijn. Hoewel niet alle vitamines daadwerkelijk eiwitten zijn - dit idee is inmiddels achterhaald - zijn ze essentieel voor een gezond leven en is het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen.

Welke Vitamines zijn er?
De bekende vitamines omvatten vitamine A, B, C, D, E en K. De vitamine B-groep bestaat uit verschillende individuele vitamines, waaronder B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (ook wel foliumzuur genoemd) en B12. Het is belangrijk op te merken dat sommige vitamines tegenwoordig bekend staan onder andere namen, zoals foliumzuur voor vitamine B11 en biotine voor vitamine B8.

Wateroplosbare en vetoplosbare vitamines
Vitamines kunnen worden onderverdeeld in wateroplosbare en vetoplosbare vitamines. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Deze vitamines worden niet langdurig in het lichaam opgeslagen en moeten regelmatig worden ingenomen. Een uitzondering hierop is vitamine B12, die wel in het lichaam kan worden opgeslagen, maar nog steeds belangrijk is om regelmatig te consumeren.

De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Deze vitamines worden beter opgeslagen in het lichaam, omdat ze zich aan vetweefsel kunnen hechten. De lever speelt ook een rol bij het opslaan van sommige vetoplosbare vitamines. Over het algemeen is de dagelijkse behoefte aan vetoplosbare vitamines lager dan die van wateroplosbare vitamines, maar het is nog steeds belangrijk om de inname ervan in de gaten te houden.

Wat zijn de verschillen tussen vitamines en mineralen?
Vitamines en mineralen verschillen van elkaar, ondanks enkele overeenkomsten. Vitamines zijn organische verbindingen die voortkomen uit levende organismen, zoals planten en dieren, inclusief mensen. Aan de andere kant zijn mineralen anorganische stoffen die van nature voorkomen in de aarde. Planten kunnen mineralen uit de bodem opnemen via hun wortels, terwijl dieren mineralen binnenkrijgen door het eten van planten of door het drinken van mineraalrijk water.

Krijg ik voldoende vitamines binnen via voeding?
Het is mogelijk om voldoende vitamines binnen te krijgen door middel van een gezonde en gevarieerde voeding, volgens het advies van het Voedingscentrum. Dit omvat het volgen van de Schijf van Vijf en het regelmatig blootstellen van het gezicht en onbedekte handen aan de zon gedurende minimaal 30 minuten per dag. Echter, de meeste mensen hebben een voedingspatroon en levensstijl die niet voldoen aan deze richtlijnen, waardoor ze mogelijk niet voldoende vitamines binnenkrijgen. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om vitaminesupplementen te gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat sommige vitamines, zoals vitamine D, slechts in beperkte mate via voeding worden opgenomen. Vitamine D wordt grotendeels in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Mensen die niet voldoende blootstelling aan zonlicht hebben, hebben waarschijnlijk een tekort aan vitamine D. Daarom kan het nodig zijn dat veel mensen vitamine D-supplementen, zoals vitamine D3, slikken.

Welke en hoeveel vitamines heb ik nodig?
De specifieke vitamines die u nodig heeft, variëren afhankelijk van uw levensfase, levensstijl en algehele gezondheid. Voor volwassen mannen en vrouwen (van 18 tot 69 jaar) worden de volgende dagelijkse aanbevolen hoeveelheden gehanteerd:

 • Vitamine A: 800 μg
 • Vitamine B1: 1,1 mg
 • Vitamine B2: 1,4 mg
 • Vitamine B3: 16 mg
 • Vitamine B5: 6 mg
 • Vitamine B6: 1,4 mg
 • Vitamine B8: 50 μg
 • Vitamine B11 (foliumzuur): 200 μg
 • Vitamine B12: 2,5 μg
 • Vitamine C: 80 mg
 • Vitamine D3: 5 μg
 • Vitamine E: 15 mg
 • Vitamine K1: 70 μg

Het is belangrijk op te merken dat deze waarden algemene richtlijnen zijn en individuele behoeften kunnen variëren. Het is raadzaam om uw specifieke voedingsbehoeften met een gezondheidsdeskundige te bespreken om ervoor te zorgen dat u de juiste vitamines binnenkrijgt.

Welke vitamines heb ik nodig bij vermoeidheid?
Bij vermoeidheid kunnen verschillende vitamines een rol spelen. Een tekort aan vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 of vitamine C kan bijdragen aan vermoeidheidsklachten. Daarnaast kunnen tekorten aan ijzer of magnesium ook vermoeidheid veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat langdurige vermoeidheid een symptoom kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Als u last heeft van aanhoudende vermoeidheid, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passend advies.

Welke vitamines heb ik nodig bij haaruitval of dof haar?
Bij dof haar of beginnende haaruitval kunnen bepaalde vitamines en mineralen mogelijk helpen. Vitamine A en verschillende vitamines uit het B-complex, samen met mineralen zoals zink, selenium, ijzer en koper, kunnen gunstig zijn. Er zijn specifieke supplementen genaamd 'Huid, haar en nagels'-tabletten die vaak vitamine A, vitamines uit het B-complex en mineralen zoals zink bevatten. Deze supplementen zijn speciaal ontworpen om de gezondheid van het haar te bevorderen. Het is altijd raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en gepast advies bij haarproblemen.

Welke vitamines hebben vegetariers of veganisten nodig?
Als u vegetariër bent en geen vlees eet maar wel andere dierlijke producten consumeert, is vitamine B12 de enige vitamine waar u mogelijk niet voldoende van binnenkrijgt. Het wordt daarom aanbevolen voor vegetariërs om vitamine B12-supplementen te gebruiken.

Als u veganist bent en helemaal geen dierlijke producten eet, kunt u bij een ongezond voedingspatroon tekorten ervaren aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Hoewel het belangrijk is om uw dieet zorgvuldig samen te stellen om aan deze voedingsstoffen te voldoen, kan het nodig zijn om ijzer- en vitamine B12-supplementen te gebruiken als aanvulling. Het wordt sterk aanbevolen voor veganisten om (veganistische) vitamine B12-supplementen te nemen om eventuele tekorten te voorkomen.

Vitamines Online Bestellen
Wilt u gemakkelijk vitamines of mineralen online bestellen? Bij Natuurlijkbesteld.nl kunt u dit eenvoudig doen. Ons assortiment omvat zowel losse vitamines als veelzijdige multivitamines die geschikt zijn voor verschillende levensstijlen en gezondheidsbehoeften. Heeft u vragen over onze producten? Onze klantenservice staat klaar om u te helpen!

Plaats uw bestelling voor vitaminesupplementen op werkdagen vóór 18.00 uur en deze wordt binnen 24 uur verzonden. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen vanaf 50 euro.

Vitamin D-3 4000 IU
Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 mcg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding.