Vitamines

Hieronder vindt u een omschrijving per vitamines of bekijk hieronder ons uitgebreide assortiment Vitamines en plaats eenvoudig u bestelling online.


Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn stofjes die ons lichaam in kleine hoeveelheden dagelijks nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, fit en gezond te blijven. Ons lichaam kan niet zelf vitamines aanmaken met uitzondering op vitamine D. Daarom erg belangrijk om elke dag gezond en gevarieerd te eten.


Welke vitamines zijn er allemaal?
Er zijn verschillende soorten vitamines je hebt water oplosbare en vet oplosbare vitamines.
Vet oplosbare vitamines zijn: A,D,E,K deze vitamines kunnen worden opgeslagen in ons lichaam en worden vele malen beter geabsorbeerd met nuttiging van vet erbij.


Wateroplosbare vitamines zijn: C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9,B11B12 deze vitamines kunnen niet worden opgeslagen in ons lichaam.


Welke vitamines heb ik nodig?
Ons lichaam heeft iedere dag vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. De hoeveelheid vitamines die je nodig hebt hangt af van je persoonlijke situatie.
Hieronder kunt u per vitamine vinden waar het in voorkomt, welke functies het heeft en de dagelijkse hoeveelheid, in de volgende termen ADH: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is de hoeveelheid voedingsstof die gezonde mensen volgens de Gezondheidsraad dagelijks nodig hebben. µg (mcg) = microgram = 1/1000 milligram. mg = milligram = 1/1000 gram.*

Vitamine A (retinol)Waarvoor heb je vitamine a nodig?
Vitamine A hebben we nodig voor een goede werking van de ogen, voor de groei, een gezonde huid en onze weerstand. Dit is een vet oplosbare vitamine, een tekort hieraan kan bijv. leiden tot huidproblemen of nachtblindheid.*
Waar zit vitamine a in?
Vitamine A zit vooral in dierlijke producten zoals vis, vlees eidooier, lever en roomboter bevatten vitamine a.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Van vitamine A is afhankelijk van je geslacht en leeftijd. Voor volwassen vrouwen is dat 680 mcg (0,68 mg), Volwassen mannen hebben 800 mcg (0,8 mg) nodig. Een teveel is schadelijk: zorg daarom dat je niet meer dan 3000 mcg binnenkrijgt.

Vitamine B1 (thiamine)Waarvoor heb je het nodig?

Vitamine B1 speelt een grote rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, zoals suikers. En ondersteunt daarmee de organen die afhankelijk zijn van de energieproductie van koolhydraten zoals zenuwen, hart, hersenen en spieren.*
Waar zit vitamine b1 in?
Vitamine B1 zit in graanproducten, brood, aardappel, groente, vlees en melk. Het is een water oplosbare vitamine, en gevoelig voor verhitting en zonlicht.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Van vitamine b1 is afhankelijk van je geslacht en leeftijd. Volwassen vrouw tussen de 0,7 en 0,8 mg per dag. Volwassenen man tussen de 0,9 en 1,2 mg per dag nodig. Voor kinderen ligt de ADH iets lager. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot psychische aandoeningen, maar is zeldzaam. Een overschot verlaat via urine het lichaam.

Vitamine B2 (riboflavine)Waarvoor heb je het nodig?
Speelt een rol bij de energieproductie, ondersteunt het gezichtsvermogen. Het is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling, vruchtbaarheid, fysieke prestatie en gevoel van welzijn. En het ondersteunt een gezonde huid, nagels en haar.
Bij een mogelijk tekort tekenen van ontstoken mondhoeken, droge lippen, oogklachten, depressie haaruitval.*
Waar zit vitamine b2 in?
Het zit voornamelijk in zuivel, vlees, granen, groenten en fruit. Het is een wateroplosbare vitamine en word dus niet opgeslagen in het lichaam.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Bij volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks 1,6 mg vitamine B2 nodig. Voor kinderen ligt de ADH iets lager.

Vitamine B3 (niacine)Waarvoor heb je het nodig?
Vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling van Koolhydraten, vetten, eiwitten en een aantal hormonen, en de energieproductie in de cellen. Niacine is goed voor de bloedcirculatie en bevordert een gezonde cholesterolspiegel.Mogelijke tekenen van een tekort lichtgevoelige huiduitslag, vermoeidheid, misselijkheid, depressie, diarree.*
Waar zit vitamine b3 in?
Je kunt het vinden in vlees, granen, peulvruchten, bakkersgist, zaden, vis, koffie groene groenten en thee. Het is een wateroplosbare vitamine.
Algemene dagdosering: 100-500mg/dag

Vitamine B5 Waarom heb je het nodig?
Het is nodig bij de stofwisseling, energieproductie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is essentieel voor de groei en voortplanting. Bij een goede status van vitamine b5 draagt het bij aan gezonde gewrichten, een gezonde huid en psychische gezondheid. Mogelijke tekenen van een tekort, vermoeidheid, buikpijn, verminderde weerstand, eczeem en depressie.*
Waar zit het in?
Je kan vitamine b5 in de volgende bronnen vinden, gevogelte, vis, vlees, eieren, melk, groenten en peulvruchten. Het is een wateroplosbare vitamine wordt niet opgeslagen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De meeste volwassenen hebben genoeg aan 5/6 mg per dag.

Vitamine B6 Waarom heb je het nodig?
Vitamine b6 is betrokken bij veel enzymreacties in ons lichaam, die voornamelijk gerelateerd zijn aan de stofwisseling en de energieproductie van eiwitten en vetten. Helpt bij verlaging van het cholesterolspiegel hierdoor een gunstige invloed op het hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling.*
Waar zit het in?
Vitamine b6 is terug te vinden in gevogelte, eieren, vis, vlees, granen, groenten en peulvruchten. Vaak gaat het verloren in het kookproces van de voedingsmiddelen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Voor de meeste volwassenen is de ADH 1,5mg. Bij mannen ouder dan 50 jaar is dat 1,8 mg.

Vitamine B8 (biotine) Waarom heb je het nodig?
Biotine is een wateroplosbare b vitamine die een rol speelt in de glucose, vetverbranding en aminozuurstofwisseling. De vitamine is belangrijk voor gezond haar, gezonde nagels en een gezonde huid. Biotine kan mogelijk helpen bij haaruitval en kan mogelijk helpen bij het grijs worden van het haar.*
Waar zit het in?
Biotine is in verschillende bronnen te vinden: eieren, volkoren granen, groenten en lever.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Er is geen ADH voor vitamine b8, maar de meeste volwassenen hebben genoeg aan 0,5 mg, er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine b8.

Vitamine B11 (foliumzuur) Waarom heb je het nodig?
Vitamine B11 ook wel Foliumzuur genoemd is belangrijk voor het zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur is betrokken bij de celdeling en de eiwitstofwisseling.*
Waar zit het in?
Foliumzuur zit in groene groenten, peulvruchten, fruit, volkoren granen en in zuivel producten. Of beschikbaar via foliumzuur supplementen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De ADH van foliumzuur voor volwassenen is 300 mcg, er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine b11.

Vitamine B12 Waarom heb je het nodig?
Vitamine B12 is een belangrijke voedingstof die een rol speelt bij DNA synthese, herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Het is onder andere betrokken bij de stofwisseling van eiwitten, cholesterol en vetten. Bovendien speelt het een rol bij de energiehuishouding.*
Waar zit het in?
Vitamine b12 zit in zuivel, eieren, vis, vlees, gevogelte en zuivel. Het komt alleen voor in dierlijke producten, voor mensen die geen dierlijke producten eten kunnen dit door bijv. doormiddel van vitamine b12 supplementen binnenkrijgen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De ADH van vitamine b12 voor volwassenen is 2,8 mcg per dag. Bij vrouwen die zwanger zijn ligt dit wat hoger, en voor kinderen ligt dit weer wat lager. Er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine b12.

Vitamine C Waarom heb je het nodig?
Vitamine c speelt een rol bij de ondersteuning van het immuunsysteem, de  aanmaak van collageen en andere bindweefselmoleculen. Tevens daardoor helpt vitamine c de bloedvaten gezond en elastisch te houden. De volgende weefsels zoals: gewrichten, spieren, botten, huid, pezen en bindweefsel geven ons lichaam structuur, die zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine c, vooral in de herstelperiode.*
Waar zit het in?
Vitamine C zit in aardappelen, fruit, groeten, lever en nier.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De ADH voor volwassenen is 75 mg vitamine c per dag. Vrouwen die zwanger zijn hebben iets meer nodig. Er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine c.

Vitamine D Waarom heb je het nodig?
Vitamine D heeft vele ondersteunende werkingen in ons lichaam. Het is belangrijk voor sterke en soepele spieren, een gezond en evenwichtig afweersysteem, verhoogt de weerstand tegen infectie. Ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten het vermindert de vetopslag. Is van belang voor sterke botten en tanden het verhoogt de opname van calcium. Gunstige invloed op hart en bloedvaten, goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht. En zo nog vele rollen in ons lichaam wetenschappers hebben vitamine d in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen aangetroffen.*
Waar zit het in?
Vitamine d kunt u binnen krijgen door middel van zonlicht en dan vooral tussen mei en oktober de rest van het jaar niet krachtig genoeg om genoeg vitamine d aanmaak te garanderen. Vitamine d is een vet oplosbare vitamine, Vitamine d zit daarnaast in vette vis, eieren, melk en vlees.*
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
We hebben dagelijks tussen de 10/20 mcg vitamine d nodig, de meest voorkomende vitamine tekort is bij vitamine d. Er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine d.

Vitamine E Waarom heb je het nodig?
Vitamine E ondersteunt meerdere processen in het lichaam, zo gaat het verouderingsprocessen tegen. Is het belangrijk voor de vruchtbaarheid en ondersteunt het de stofwisseling, gezondheid van hart en bloedvaten, immuunsysteem, spieren, huid, haar, botten, ogen en het zenuwstelsel.*
Waar zit het in?
Vitamine E zit in vette vis, eieren, noten, plantaardige oliën, zaden, fruit en groenten.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De ADH van vitamine e is momenteel 12 mg per dag, er zijn geen exacte uitspraken over de optimale hoeveelheid van vitamine e.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring Europese Commissie