Vitamine A

Vitamine A (retinol)

Waarvoor heb je vitamine a nodig?
Vitamine A hebben we nodig voor een goede werking van de ogen, voor de groei, een gezonde huid en onze weerstand. Dit is een vet oplosbare vitamine, een tekort hieraan kan bijv. leiden tot huidproblemen of nachtblindheid.*

Waar zit vitamine a in?
Vitamine A zit vooral in dierlijke producten zoals vis, vlees eidooier, lever en roomboter bevatten vitamine a.

Optimale dagelijkse inname van vitamine A
De aanbevolen hoeveelheid vitamine A verschilt tussen mannen en vrouwen. Volwassen mannen hebben dagelijks 800 mcg retinol nodig, terwijl volwassen vrouwen iets minder nodig hebben, namelijk 680 mcg per dag. Er bestaat enige verwarring over het gebruik van vitamine A tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat er gewaarschuwd wordt voor een teveel aan retinol, wat schadelijk kan zijn voor de foetus. Desalniettemin is vitamine A nog steeds belangrijk tijdens de zwangerschap. In feite is de behoefte zelfs iets hoger gedurende de negen maanden dat het kindje in de baarmoeder groeit. De dagelijkse behoefte van een zwangere vrouw stijgt van 680 mcg naar 800 mcg per dag. Het wordt echter afgeraden om lever te consumeren tijdens de zwangerschap, aangezien 100 gram lever bijna 10.000 mcg retinol bevat. De gezondheidsraad heeft de veilige dagelijkse dosis vastgesteld op 3000 mcg vitamine A. Een teveel aan retinol kan leiden tot toxiciteit, met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en het skelet.

Ontdek de voordelen van vitamine A:

  • Rol in cel specialisatie proces
  • Ondersteunt vochtbalans van de ogen
  • Bevordert gezichtsvermogen
  • Onderhoudt gezonde huid en slijmvliezen
  • Verbetert beschikbaarheid van ijzer
  • Versterkt immuunsysteem
  • Behoudt slijmvliezen in darmen en longen


Symptomen vitamine a tekort
Hoe weet ik of ik een vitamine a tekort heb? een tekort aan vitamine a kan je mogelijk aan verschillende symptomen merken.

Symptomen vitamine a tekort bij de huid
Mogelijke symptomen van een vitamine a tekort kunnen leiden tot een droge huid en verminderde wondgenezing want vitamine a is belangrijk voor de werking van de huidcellen en de productie van collageen aanmaak. Ook kan het acne en puistjes veroorzaken omdat het ondersteunt bij de ontwikkeling van de huid en als antioxidant kan werken.

Symptomen vitamine a tekort bij de ogen
Een vitamine a tekort kan ook leiden tot nachtblindheid vitamine a speelt namelijk een rol bij de ondersteuning van de ogen en kan hierdoor de werking van de ogen versterken en ondersteunen, zo kan een tekort ook leiden tot droge ogen. Bij extreem langdurige tekorten kan het leiden tot het zien van vlekjes en blindheid.

Symptomen vitamine a tekort immuunsysteem
Vitamine A werkt ook als antioxidant en speelt daarom een grote bij de werking van ons immuunsysteem, want antioxidanten gaan de schadelijke radicalen tegen. Ook kan een vitamine a tekort leiden tot een grotere kans op keel en borstinfecties.

Optimaliseer je vitamine A-inname met suppletie
Versterk je lichaam met vitamine A-suppletie. Je kunt ervoor kiezen om vitamine A-supplementen aan te schaffen of betacaroteen-supplementen te gebruiken. Betacaroteen kan door je lichaam worden omgezet in retinol, precies wat je nodig hebt. Dit minimaliseert het risico op overmatige inname. De hoeveelheid vitamine A en betacaroteen wordt gemeten in retinol-equivalenten (RE). Houd er rekening mee dat 1 microgram retinol overeenkomt met 1 retinol-equivalent, 12 microgram betacaroteen of 3,33 IE retinol. Internationale Eenheid (IU) is een oudere maar veelgebruikte maat voor vitamine A.

Behoefte aan meer informatie of persoonlijk advies bij het kopen van vitamine A? De productspecialisten van Natuurlijkbesteld staan klaar om al je vragen te beantwoorden.